Rondleiding te voet

Mergelavontuur: Rondleiding te voet

Deze harde werkers zijn de (mergel) steen van de Valkenburgse samenleving geweest. Met noeste arbeid en vele uren onder de grond hebben ze een eigen wereld gecreëerd die bovengronds goed terug te vinden is. Al wordt dat niet altijd erkend of herkend.

Het blokbreken is zeer zwaar handwerk, dat in vroegere jaren bij een uiterst primitieve verlichting werd uitgeoefend. Men maakte toen gebruik van snotneusjes (olielampjes). Zwarte roetvlekken op de plafonds van deze groeve herinneren aan de barre tijden.

We nemen u graag mee in een wereld onder de grond, waar de ideeën van het bovengrondse vaak werden geboren, zowel in het geheim, als met grote bombarie aangekondigd. U zult versteld staan van creatieve uitspattingen die u tegenkomt, en de droge humor die menig gids nog in zich meedraagt. De gidsen vertegenwoordigen het woord uit het verleden dat we nimmer mogen vergeten.

Deze rondleiding is ook te bleven per trein.

Zin om de magie van de blokbrekers te ervaren?

Gemeentegrot op NPO1

Bij Man & Kunst

Kunstenaar Max Beckmann, een van de grote namen uit het expressionisme, liet zich voor een van zijn schilderijen inspireren in de Gemeentegrot.