Rondleiding Oorlog

Mergelavontuur: Oorlog door de eeuwen heen

Waar het ooit bij de Romeinen begon, zij gebruikte immers mergel voor versteviging van hun bouwwerken, gaan de verhalen door alle tijden heen.

In de middeleeuwen werd er niet alleen gebouwd met mergel, maar werden de groeves ook gebruikt als verdediging en/of schuilkelder. Zo ook later tijdens de Franse revolutie, werden er zelfs in geheime kapelletjes het geloof beoefend. Daar het mysterie van een doolhof gangenstelsel een perfecte verdediging is voor men die van buitenaf kwam en hier nooit de weg kon vinden.

De Duitse bezetter was van plan fabrieken voor vliegtuigmotoren en V2 (langeafstand) raketten in de grotten te bouwen, veilig tegen bombardementen.

Later schuilt er zelfs de gehele Valkenburgse bevolking tijdens de bevrijding van Valkenburg (13 sept – 19 sept 1944). Weer later worden deze schuilkelders zelfs werden omgebouwd tot atoomschuilkelder in de koude oorlogsdagen.

Veel is er te vertellen en veel willen de gidsen ook vertellen. Ook hier geldt dat alles wat onder de grond gebeurde, bovengronds in de tang hield.

De groeve… u ziet hem niet, maar hij is zo aanwezig.

Zin om de magie van de blokbrekers te ervaren?

Koop je tickets voor een rondleiding aan de kassa!