Gemeentegrot Valkenburg

Waarom een groeve en geen grot?

De Gemeentegrot is een oude kalksteengroeve, waar tot ongeveer 1950 mergel werd gewonnen. De mergel is ontstaan in de tijd dat heel Europa nog een binnenzee was (ruim 140.000.000 jaar geleden). Mergel bestaat uit miljarden laagjes kalkskeletjes van de diertjes uit die zee. Dat verklaart ook de grote hoeveelheid schelpen die nog in de mergel zitten. De Romeinen waren al bezig met het delven van mergel en vanaf 1500 de blokbrekers.

Het ontstaan

Deze groeve is ontstaan door het uitbreken van mergelblokken. Een grot ontstaat op natuurlijke wijze en een groeve, zoals hier, is door mensen handen vervaardigd. Huizen in Valkenburg en verre omgeving zijn veelal geheel of gedeeltelijk uit deze bouwsteen opgetrokken. De Romeinen bouwden reeds 2000 jaar geleden hun villa’s en versterkingen met dit materiaal. Tot op de dag van vandaag wordt er nog mergel gewonnen in de Sibberberg. Deze steen uit een groeve in het Valkenburgse kerkdorp Sibbe wordt hoofdzakelijk voor renovatieprojecten gebruikt.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw stopte het blokbreken in de Gemeentegrot. Omdat zij simpelweg was ‘uitgemergeld’. Oftewel de goede mergel was op! Sindsdien is dit reusachtige gangenstelsel van zo’n tweeduizend gangen enkel nog in gebruik als toeristische attractie. Deze tweeduizend gangen beslaan zo’n 110 hectare, zegge zo’n 150 voetbalvelden! Zou je al die gangen achter elkaar leggen dan krijg je een route van rond de 70 kilometer. Waarbij u als bezoeker een kleine twee van de zeventig kilometer verkent, samen met een gids.

Grotten Valkenburg met mergelgangen
Het gangenstelsel onder de Cauberg is een thuis voor een aantal vaste bewoners

Onze vaste bewoners

In de Zuid-Limburgse grotten overwinteren niet alleen insecten. Veel vleermuizen zoeken vanaf oktober de grotten op, om hier tot het voorjaar te blijven. Op hun kop hangend, met een hartslag van 9 keer per minuut en een lichaamstemperatuur van 6 graden, verkeren ze in een diepe slaap. Totdat het voorjaar het roept!

Om erachter te komen welke soorten vleermuizen zich in Limburg bevinden, of deze aantallen ook gelijk blijven en om informatie te verzamelen voor onderzoek naar vleermuizen, trekt elk jaar een grote groep vrijwilligers de grotten in om ze stuk voor stuk te tellen. En dat wordt heel secuur gedaan. Elke gang, elk hoekje wordt met een zaklamp geïnspecteerd.

Het zijn mooie beestjes die zowel binnen als buiten de weg weten te vinden met ‘een soort van’ sonar. Een hoge piep die weerkaatst zodat ze feilloos afstanden en vormen kunnen bepalen.

Onze gidsen

Onze gidsen nemen u graag mee op pad door een van de mooiste mergelgrotten in Valkenburg, de Gemeentegrot. Met hun kennis en liefde voor het Limburgse landschap, zowel onder- als bovengronds, trakteert elke gids u weer op een ander verhaal of detail. Vraag vooral ook wat u weten wilt! Onze gidsen stellen dit zeer op prijs.

Maak kennis met onze gidsen!

Ervaar de magie van de groeve!

Boek uw tickets

Dus weet u niet wat te doen in Valkenburg en toch op zoek naar leuke activiteiten in Zuid-Limburg? Kom dan de Gemeentegrot bezoeken! Boek uw tickets nu!