Gemeentegrot Valkenburg

Waarom een groeve en geen grot?

De Gemeentegrot is een kalksteengroeve, waar tot in de jaren 50 van de twintigste eeuw mergel werd gewonnen. De mergel is ontstaan in de tijd dat Zuid-Limburg nog een zee was. Dat verklaart ook de grote hoeveelheid schelpen die nog in de mergel zitten. De Romeinen waren al bezig met het delven van mergel en rond 1500 de blokbrekers.

Het ontstaan

Deze Groeve is ontstaan door het uitbreken van mergelblokken. Een grot ontstaat op natuurlijke wijze en een groeve, zoals hier, is door mensen handen vervaardigd. Huizen in Valkenburg en verre omgeving zijn veelal geheel of gedeeltelijk uit deze bouwsteen opgetrokken. De Romeinen bouwden reeds 2000 jaar geleden hun villa’s en versterkingen met dit materiaal. Tot op de dag van vandaag is deze steen nog steeds uitstekend bouwmateriaal.

Door deze eeuwenlange ontginning is de groeve geweldig groot geworden. Op het ogenblik beslaat zij met haar ontelbare gangen een oppervlakte van 110 ha. Zonder gids zou men in deze gangen onherroepelijk verdwalen. Uiteraard wordt bij een bezoek maar een klein gedeelte van de groeve bezocht. Om alle gangen af te lopen zou men wel een paar dagen nodig hebben. De totale lengte van de gangen is omennabij 70km.

Wat is de geschiedenis van de Gemeentegrot?
Het gangenstelsel onder de Cauberg is een thuis voor een aantal vaste bewoners

Onze vaste bewoners

In de Zuid-Limburgse grotten overwinteren niet alleen insecten. Veel vleermuizen zoeken vanaf oktober de grotten op, om hier tot het voorjaar te blijven. Op hun kop hangend, met een hartslag van 9 keer per minuut en een lichaamstemperatuur van 6 graden, blijven ze in een diepe slaap.

Om erachter te komen welke soorten vleermuizen zich in Limburg bevinden, of deze aantallen ook gelijk blijven en om informatie te verzamelen voor onderzoek naar vleermuizen, trekt elk jaar een grote groep vrijwilligers de grotten in om ze stuk voor stuk te tellen. En dat wordt heel secuur gedaan. Elke gang, elk hoekje wordt met een zaklamp geïnspecteerd.

Het zijn mooie beestjes die zowel binnen als buiten de weg weten te vinden met ‘een soort van’ sonar. Een hoge piep die weerkaatst zodat ze feilloos afstanden en vormen kunnen bepalen.

Onze gidsen

Onze gidsen stellen zich graag aan u voor. Met de kennis en liefde voor het Limburgse landschap zowel onder als bovengronds, weten ze u te boeien met hun verhalende kennis. Schroom niet vragen te stellen, dit wordt juist gewaardeerd.

Maak kennis met onze gidsen!

Zin om de magie van de blokbrekers te ervaren?

Gemeentegrot op NPO1

Bij Man & Kunst

Kunstenaar Max Beckmann, een van de grote namen uit het expressionisme, liet zich voor een van zijn schilderijen inspireren in de Gemeentegrot.