Overleven onder de grond

Mergelavontuur: Overleven onder de grond

Al sinds de Franse revolutie vluchtten mensen in mergelstad Valkenburg onder de grond om te kunnen overleven. Rond 1800 werden Kerken gesloten en waren godsdienstige vieringen verboden. Om toch hun geloof te kunnen belijden gingen priesters en gelovigen diep onder de grond. Het risico was echter groot, veel priesters werden opgepakt, gedeporteerd of gekerkerd… en kwamen nooit meer terug. Overblijfselen uit die tijd zijn op onze speciale rondleiding te zien.

En ook tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden mensen er een onderdak dat hun leven redde. Veel Valkenburgers vluchtten bij beschietingen met granaten en bommen naar de diverse grotten. Er zijn in en rond de kern Valkenburg ruim 50 grotere en kleinere groeves waar de mensen veiligheid zochten. Ook in de Gemeentegrot vind je plekken waar duizenden mensen verbleven. Er zijn zelfs kinderen geboren onder de grond. Tijdens de rondleiding zie je hoe mensen er verbleven en sliepen. Aantoonbare herinneringen laten je ervaren hoe het was, dat overleven onder de grond.

Ontdek het oorlogsverleden van Valkenburg diep onder de grond

De schuilkuilder

In 1979 werd er als reactie op de Koude Oorlog een atoomschuilkelder gebouwd. Miljoenen guldens werden uitgegeven. Gelukkig werd deze nooit écht gebruikt. We laten je zien hoe deze immense ruimte is opgebouwd en laten je ervaren hoe het is om hier te moeten overleven. Dat was zeker geen pretje. Toiletten, douches, slaapplaatsen, gasdeuren en maskers. Ze zijn allemaal te bezichtigen. Doe je ogen dicht en waan je heel even als een onderduiker.

Deze speciale rondleiding “overleven onder de grond, de schuilkelder” wordt elke zaterdag om 15.30 uur georganiseerd. Geef je op via info@gemeentegrot.nl

Zin om de magie van de blokbrekers te ervaren?

Koop je tickets voor een rondleiding aan de kassa!