Overleven onder de grond

Ontdek het oorlogsverleden van Valkenburg diep onder de grond. Wordt ook gebruikt voor LP Fluweelengrot

De schuilkelder

Het is 1979 en de Koude oorlog is een feit! De wereld leeft in afwachting van een atoomoorlog en in reactie daarop worden er door heel Nederland openbare schuilkelders gebouwd: onder fietsenstallingen, onder brandweerkazernes, maar dus ook in de Gemeentegrot. Zou de bom gaan vallen dan konden 15.000 burgers er hun toevlucht kunnen nemen. Wie er naar binnen mocht? Iedereen! Alleen onthoud dat er toen veel minder mensen in Nederland woonden! Het project in opdracht van het ministerie van Defensie verloor zijn functie met het vallen van de Berlijnse Muur.
Ongebruikt ligt hij er nu nog! Waan je even in een James Bond film terwijl de gids je laat zien hoe deze enorme voorziening gebouwd werd en hoe deze gebruikt diende te worden! Stel je voor: 5000 bedden voor 15.000 personen! Inderdaad dat betekende dat je mocht slapen in diensten van acht uur! Zie jij het jezelf overleven? Toiletten, douches, slaapplaatsen, gasdeuren en maskers, we hebben het allemaal bewaard! Ga mee op pad en voel je heel even een onderduiker. 

Deze speciale rondleiding “overleven onder de grond, de schuilkelder” wordt elke zaterdag om 15.30 uur georganiseerd. Geef je op via  info@gemeentegrot.nl

Mergelavontuur: Overleven onder de grond tijdens WOII

Het is begin september 1944. De geallieerden rukken op vanuit Margraten. De Duitser heeft de groeves rondom Valkenburg al moeten afgeven. Met man en macht probeert de bezetter het centrum te behouden. Hoe? Door de bruggen op te blazen. Echter, de gezinnen uit het dichtbebouwde centrum worden zelfs door de bezetter naar de inmiddels weer vrije groeves gestuurd. Een hevige strijd van twee weken breekt los. Gedurende die twee weken schuilen 3.000 bewoners van dat felbevochten centrum in de ruim 50 omliggende grotere en kleinere groeves. Onze gidsen nemen u graag mee naar de plekken waar de muren letterlijk spreken over deze donkere bladzijde uit onze geschiedenis!’

Ontdek het oorlogsverleden van Valkenburg diep onder de grond. Wordt ook gebruikt voor LP Fluweelengrot

Overleven onder de grond?

Ervaar de magie van de groeve!

Ga mee met onze speciale rondleiding!

Ontdek de Atoomschuilkelder tijdens het weekend van de Verdedigingserfgoed, Erfgoed Koude Oorlog – 75 jaar NAVO/NATO.

Het is 1979 en de Koude oorlog is een feit! De wereld leeft in afwachting van een atoomoorlog en in reactie daarop worden er door heel Nederland openbare schuilkelders gebouwd: onder fietsenstallingen, onder brandweerkazernes, maar dus ook in de Gemeentegrot. Ongebruikt ligt hij er nu nog! Toiletten, douches, slaapplaatsen, gasdeuren en maskers, we hebben het allemaal bewaard!

Ga mee op pad met onze gids en voel je heel even een onderduiker. 

  • Datum: Zaterdag 20 april 2024 & zondag 21 april 2024
  • Tijdstip: 10:30 uur – 11:45 uur – 13:00 uur – 14:15 uur – 15:30 uur. 
  • Duur: Circa 60 minuten.
  • Kosten: Volwassenen € 9.00 p.p. Kinderen 4 t/m 11 jaar € 6.50 p.p.

Tickets zijn te koop bij de kassa.