Mergelavonturen

Mergelavonturen in de Gemeentegrot

Waar het ooit bij de Romeinen begon, zij gebruikten immers mergel voor versteviging van hun bouwwerken, gaan de verhalen door alle tijden heen.

We nemen u graag mee in een wereld onder de grond, waar de ideeën van het bovengrondse vaak werden geboren, zowel in het geheim, als met grote bombarie aangekondigd. U zult versteld staan van creatieve uitspattingen die u tegenkomt, en de droge humor die menig gids nog in zich meedraagt. De gidsen vertegenwoordigen het woord uit het verleden dat we nimmer mogen vergeten.

Sculpturen gemaakt uit mergel

Rondleiding per trein

Het treintje door de groeve geeft u een korte impressie van wat u kunt vinden onder de grond.

Rondleiding te voet

Deze harde werkers zijn de (mergel) steen van de Valkenburgse samenleving geweest. Met noeste arbeid en vele uren onder de grond hebben ze een eigen wereld gecreëerd die bovengronds goed terug te vinden is. Al wordt dat niet altijd erkent of herkent.

Tekeningen in onze Wielergallerij

Rondleiding Wielergalerij

De gemeente Valkenburg aan de Geul is vooral bekend als het eeuwenoude, charmante Limburgse toeristenstadje. Maar over de grenzen geniet Valkenburg vooral ook faam als Wereldwielerstad. Niet verwonderlijk gezien de allerbelangrijkste wielerevents die sinds begin vorige eeuw in en rondom Valkenburg verreden werden. Deze geschiedenis is voor eeuwig in het mergel vastgelegd in de Wielergalerij!

Rondleiding Overleven onder de grond

Al sinds de Franse revolutie vluchtten mensen in mergelstad Valkenburg onder de grond om te kunnen overleven. Rond 1800 werden Kerken gesloten en waren godsdienstige vieringen verboden. Om toch hun geloof te kunnen belijden gingen priesters en gelovigen diep onder de grond. Het risico was echter groot, veel priesters werden opgepakt, gedeporteerd of gekerkerd… en kwamen nooit meer terug.

Ontdek het oorlogsverleden van Valkenburg diep onder de grond

Gemeentegrot op NPO1

Bij Man & Kunst

Kunstenaar Max Beckmann, een van de grote namen uit het expressionisme, liet zich voor een van zijn schilderijen inspireren in de Gemeentegrot.