Mergelavonturen

Mergelavonturen in de Gemeentegrot

Ontdek de mergelavonturen in de Gemeentegrot. Het verhaal van de mergel is er niet alleen een van fossielen en van politiek! Mergel vertelt vooral ook het verhaal van de mensen die de gangen groeven en van hen die er schuilden. Van oudsher hebben mensen de lege mergelmuren als dagboek, als huishoudboekje en vooral ook als blanco creatief canvas gebruikt. Gaandeweg zult u verstelt staan van de diversiteit aan ‘souvenirs’ die mensen voor de eeuwigheid hebben achtergelaten in dit onderaardse labyrint.

Onze gidsen kunnen dan ook niet bij al het moois stilstaan, maar zeker wel bij de grootste schatten en mergelavonturen. Bent u al eens eerder bij ons op bezoek geweest? Ga dan vooral nog een keer mee op een van onze rondleidingen. Want elke gids vertelt weer een geheel eigen combinatie van verhalen. Waardoor elke rondleiding een unieke belevenis is die u weer met andere ogen door de groeve voert!

Sculpturen gemaakt uit mergel en rondleiding met trein

Rondleiding per trein

De rondleiding per trein is een ideale kennismaking met onze groeve. In een half uur volgt u de rode draad van de zeer rijke en soms duistere geschiedenis van de Gemeentegrot.

Rondleiding te voet

Wie te voet gaat treed in de voetsporen van de mannen die de gangen maakten: de Blokbrekers. Je loopt onder de zaag- en beitelsporen door. Je ziet de stofbedden en de muren waar het niet meezat. Echter bovenal voel je het onderaardse leven van mens en dier zowel in tijden van angst en bezinning als in tijden van vreugde!

Rondleiding blokblekers en impressie van de mergelavonturen van de Gmeeentegrot
Tekeningen in onze Wielergallerij

Rondleiding Wielergalerij

Waar een kleine stad groot in kan zijn? Wielrennen! Mede ook doordat Valkenburg een charmant toeristenoord is, ontwikkelde Valkenburg zich in de tweede helft van de vorige eeuw tot een Wielerstad met wereldfaam! Betreed samen met onze speciale gids dat bijzondere stuk van de groeve dat voor menigeen verborgen blijft: de Wielergallerij. Kleurrijke plaquettes met namen en handtekening die voor zich spreken, vertellen in de rust van het ondergrondse het bruisende verhaal van de Valkenburgse wielergeschiedenis.

Rondleiding Overleven onder de grond

Sommige stukken van de geschiedenis van de Gemeentegrot zijn even donker als het gangenstelsel zelf. Valkenburg heeft vele bezetters gekend. De groep voor wie het politieke en/of religieuze klimaat niet meer veilig was trok zich dan onder andere terug in het enorme ondergrondse gangenstelsel van de Gemeentegrot. Volg samen met de gids de sporen die vertellen van hevige tijden en ontdek de mergelavonturen. Van de Franse revolutie tot aan de Koude Oorlog, elk van deze periodes liet zijn sporen na. Zo kunt u op speciale excursie naar de atoomschuilkelder uit 1979!

Ontdek het oorlogsverleden van Valkenburg diep onder de grond. Wordt ook gebruikt voor LP Fluweelengrot