Wielergalerij

Wielerhistorie Valkenburg

Valkenburg en wielrennen zijn vanaf het begin van de wielersport met elkaar verweven. Inmiddels fungeert het Geulstadje meerdere malen per jaar als decor voor nationale en internationale wielerevenementen.

Twee maal mocht het Geulstadje zich zelfs al Tourstad noemen! Ook de Wereldkampioenschappen Wielrennen streken meerdere malen neer in het Valkenburgse: maar liefst vijf keer streed men aan de top van de Cauberg om om de wereldtitel.

Een eindstreep die natuurlijk vooral ook bekend is van de talloze keren dat de wielerklassieker de Amstel Gold Race er finishte. Echter ook vanwege de functie die Valkenburg vervult in de vele trainingsprogramma’s voor de gevestigde en de beginnende renners mogen we wel stellen dat Valkenburg en wielrennen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Geheel naar lokale traditie vindt ook de wielrenwereld een thuis voor het op laten tekenen van haar hoogtepunten in de gangen van de Gemeentegrot!

Tekeningen in onze Wielergallerij
Tekeningen in onze Wielergallerij

Vereeuwigd in mergel

De naam verraad het al: de Gemeentegrot is van de Gemeente Valkenburg aan de Geul! Kortom wanneer er iets te vieren valt dan wordt dat opgetekend in het grootste gastenboek van de directe omgeving: de Gemeentegrot.

Zo ook vanaf 1938 de nieuwste tak van sport: wielrennen! Waar beter al deze bijzondere wielermomenten vast te leggen dan in het gangenstelsel aan de voet van die voor wielrenners zo illustere Cauberg.

Gaandeweg werden het er zoveel dat we inmiddels van een heuse Wielergalerij kunnen spreken. In deze speciale galerij zijn – vanaf het eerste WK in 1938 – alle noemenswaardige wielrenmomenten in de Valkenburgse geschiedenis vastgelegd, door lokale kunstenaars.

Bekende en ook (toen nog) onbekende wielrenners lieten er hun handtekening voor eeuwig achter. Van Raymond Meijs en Marcel Kint tot Philippe Gilbert.

Achter elke plaquette schuilt een apart en uniek verhaal. Opgeschreven wielerjournalist Bennie Ceulen. Tijdens onze themarondleiding delen wielerliefhebbers uit onze gemeente die verhalen met u. Omlijst natuurlijk met persoonlijke herinneringen, verhalen en anekdotes. Hierbij laten zij zich leiden door de tekeningen en door het verhaal van Bennie en hun eigen belevingen.

Kortom een beetje wielrenner wil dit gezien hebben!

De Wielergalerij bekijken?

Wil u een bezoekje brengen aan de Wielergalerij? Dat kan, ook voor individuele bezoekers!
 
Individueel bezoek
Wielergalerij: Voor de individuele bezoeker is er bij voldoende deelnemers op zaterdag middag een rondleiding door de Wielergalerij. Wilt u meelopen? Reserveer dan minimaal twee weken van te voren uw kaartje(s). De rondleiding vertrekt om 15:00 vanaf het grotpleintje. Houdt u er dus rekening mee dat u uw ticket nog dient te laten controleren en u wellicht nog het toilet vooraf wilt bezoeken: wees op tijd! Doorgang van deze wekelijkse rondleiding is onder voorbehoud en met een minimaal aantal van 4 personen. 
 
Groepsrondleiding
Wielergalerij Groepen vanaf 10 personen kunnen de Wielergalerij ook op een ander moment bezoeken. Vul voor meer informatie ons contactformulier in, dan prikken we samen een geschikte datum en tijd!  Contact met ons opnemen?