Wielergalerij

Wielerhistorie Valkenburg

De gemeente Valkenburg aan de Geul is vooral bekend als het eeuwenoude, charmante Limburgse toeristenstadje. Maar over de grenzen geniet Valkenburg vooral ook faam als Wereldwielerstad. Niet verwonderlijk gezien de allerbelangrijkste wielerevents die sinds begin vorige eeuw in en rondom Valkenburg verreden werden. En nog steeds!

Liefst vijf keer was Valkenburg strijdtoneel van de Wereldkampioenschappen wielrennen, twee keer was de gemeente aankomstplaats van de Tour de France, één keer startplaats, één keer werden de Wereldkampioenschappen Veldrijden georganiseerd en talloze keren was Valkenburg al de finish van de wielerklassieker Amstel Gold Race.

Over al die andere mooie koersen zoals Nederlandse kampioenschappen, Tour Féminin, EG-ronde, Binck Bank Tour tot zelfs de Ronde van Spanje toe, die over de Cauberg trokken of dat nog steeds jaarlijks doen, hoeven we het niet eens te hebben, om duidelijk te maken welke uitzonderlijk mooie positie deze Limburgse gemeente in de mondiale wielerhistorie inneemt.

Tekeningen in onze Wielergallerij
Tekeningen in onze Wielergallerij

Vereeuwigd in mergel

Hoe kan het ook anders dat een Wereldwielerstad als Valkenburg zocht naar een unieke plaats die herinnert aan deze grootse wielersuccessen. Dat werd in 1938 al gevonden in dit onderaardse mergelgangenstelsel, de Gemeentegrot, onder aan de voet van de befaamde Cauberg. Daar waar al die wielerevenementen plaats vonden.

In een speciale galerij zijn – vanaf het eerste WK in 1938 – heel veel wielerevenementen in tekeningen vereeuwigd. Plaatselijke kunstenaars beeldden na elk groot evenement hun visie op dat evenement op de mergelwand uit. Bekende wielrenners die op de Cauberg hun overwinningen behaalden, van Marcel Kint tot Philippe Gilbert, lieten hun handtekening voor eeuwig achter.

Dit alles als informatief opwarmertje over het wielergebeuren dat zich in bijna een eeuw tijd bovengronds afspeelde. Maar wij zijn ook trots op welke verrijking die de fiets met het kromme stuur sindsdien de ondergrondse wereld in deze Gemeentegrot van Valkenburg heeft opgeleverd.

Achter elke plaquette schuilt een apart en uniek verhaal geschreven door de zeer bekende wielerjournalist Bennie Ceulen. Wielerliefhebbers uit onze gemeente nemen u aan de hand van de tekeningen, het verhaal van Bennie en hun eigen belevingen een klein uurtje mee in deze ondergrondse wielerwereld.

Voor elke wielerliefhebber geldt: Deze galerij MOET je gezien hebben.

De Wielergalerij bekijken?

Rondleidingen zijn te reserveren via een mailtje naar info@gemeentegrot.nl. Rondleidingen starten elke vrijdag en zaterdag om 15.00 uur.

De Wielergalerij op een ander moment bezoeken; dat kan in overleg. De groepsgrootte dient dan ten minste 10 personen te zijn. Mail voor meer informatie naar info@gemeentegrot.nl.

Kosten zijn €8,50 voor volwassenen en kinderen betalen €5,00 (4 t/m 11 jaar). De betaling kan voldaan worden aan de kassa van de Gemeentegrot, bij aanvang!

Gemeentegrot op NPO1

Bij Man & Kunst

Kunstenaar Max Beckmann, een van de grote namen uit het expressionisme, liet zich voor een van zijn schilderijen inspireren in de Gemeentegrot.