Fluweelengrot of Gemeentegrot?

De Gemeentegrot en Fluweelengrot zijn enkele van de vele unieke grotten in Valkenburg. Als je overweegt om prachtige grotten in Valkenburg te verkennen, ben je waarschijnlijk al bekend met deze grotten. Op deze pagina ontdek je de verschillen die deze betoverende grotten in Valkenburg van elkaar onderscheiden en welke rondleidingen deze te bieden hebben.

Over de Gemeentegrot en Fluweelengrot

De Gemeentegrot is een oude kalksteengroeve en heeft een geschiedenis die teruggaat tot 140 miljoen jaar geleden toen Europa nog een binnenzee was.De mergel in de grot bestaat uit talloze kalkskeletjes van zeediertjes uit die zee. Dit verklaart ook de overvloed aan schelpen die nog in de mergel zitten.

De Fluweelengrot Valkenburg, een van de oudste grotten in Limburg, herbergt eeuwenoude verhalen, tekeningen en beeldhouwwerken in de mergelwand.Deze grot is direct verbonden met de Kasteelruïne Valkenburg via middeleeuwse vluchtgangen en is vermoedelijk ontstaan in de  11de of 12de eeuw.

Rondleidingen Gemeentegrot en Fluweelengrot

Gemeentegrot

Ontdek de betoverende Gemeentegrot, een must-visit-bestemming voor mensen van alle leeftijden! Een rijke geschiedenis, adembenemende mergel kunst en een historische wielergalerij die menig fietsliefhebber niet wil missen. Neem een unieke rondleiding door de grot per trein, de enige grot in Nederland die je kunt verkennen met een treintje. Kom en ontdek de ondergrondse schatten van de Gemeentegrot. Lees hieronder meer over onze rondleidingen. 

Ontdek per trein

Maak je klaar voor een onvergetelijke treinreis door een unieke grot in Valkenburg, Ontspan in comfort, terwijl de gids je meeneemt op een reis vol geheimen en historische verhalen. Deze unieke treinervaring is de perfecte manier om de Gemeentegrot te verkennen en te genieten van een ontspannende en informatieve reis.

Verken te voet

Het gangenstelsel van de Gemeentegrot herbergt talloze verhalen en biedt een onvergetelijke ervaring. Ontdek de grot te voet. De wandeltocht volgt de sporen van de Blokbrekers met uitdagende gangen en geeft een gevoel van tijdverlies ondanks de  korte duur. Het hoogtepunt is de afdaling naar het Romeinse gedeelte, waar je de arbeid van Romeinse slaven kunt zien en een reis terug in de tijd maakt. Een fascinerende belevenis!

Overleven onder de grond

Ga terug in de tijd en verken de schuilkelder in de Gemeentegrot in Valkenburg, ooit gebouwd om maar liefst 15.000 mensen te beschermen in het geval van een atoomoorlog. Tijdens deze avontuurlijke rondleiding nemen de gidsen je mee langs de voorzieningen die destijds werden gebruikt. Ook wordt het aangrijpende verhaal van de Tweede Wereldoorlog onthuld, waarbij 3.000 inwoners van Valkenburg hun toevlucht zochten in deze ondergrondse schuilplaats.

Fluweelengrot

Kasteelruïne en Fluweelengrot Valkenburg

Tijdens deze rondleiding bezoek je de hoogteburcht en word je door de Fluweelengrot gegidst. Gedurende de rondleiding wordt de wereld van mergel in Limburg onthuld. Een uitgebreid labyrint van mergelgangen wordt ontdekt. Helaas is er in de fluweelengrot Valkennburg geen optie tot een rondleiding per trein.

Avondrondleiding door de Fluweelengrot

De Fluweelengrot in een andere ambiance. Deze grot deelt vluchtgangen met het Kasteel van Valkenburg. Ze bieden een speciale avond rondleiding. Tijdens deze rondleiding kom je meer te weten over de verhalen van de Blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen. In de Gemeentegrot treed je eveneens in de voetsporen van de Blokbrekers, tijdens een rondleiding te voet.

Wat maakt de Gemeentegrot uniek?

  • De Gemeentegrot is de enige grot in Nederland waar je met een treintje kan worden rondgeleid.
  • In de Koude Oorlog kon de Gemeentegrot dienen als schuilkelder, stel er brak een atoomoorlog uit. Alle voorzieningen zijn bewaard, zoals toiletten, gasdeuren en maskers. Zie jij jezelf overleven? Ontdek het in de rondleiding ‘’Overleven onder de grond’’. 
  • We mogen wel stellen dat Valkenburg en wielrennen nauw met elkaar verbonden zijn. In overeenstemming met lokale tradities heeft de wielersport in Valkenburg een uniek plekje gekregen in de Gemeentegrot. De Wielergalerij, in deze speciale galerij zijn vanaf het eerste wereldkampioenschap in 1938 alle historische momenten in de Valkenburgse wielergeschiedenis vastgelegd door lokale kunstenaars!
  • Gemeentegrot of Fluweelengrot met kerst? Elk jaar tijdens de kerstperiode wordt de Gemeentegrot omgetoverd tot een betoverende ondergrondse kerstmarkt. Benieuwd naar naar de avonturen dit jaar? Ga naar www.kerstmarktgemeentegrot.nl!