Op reis in de mergelgrotten van Valkenburg

De mergelgrotten in Valkenburg Terug in de tijd

De verschillende mergelgrotten in valkenburg dragen een uniek stukje geschiedenis. Een indrukwekkende tijdreis van ongeveer 2000 jaar begint, zodra je deze ondergrondse schatten binnentreed. De Gemeentegrot heeft verschillende manieren om de diepte te ontdekken en is geschikt én leuk voor alle leeftijden.

Ga mee op mergelavontuur door ons gangenstelsel en laat je leiden door een rondleiding die het beste bij jou past. Als je alle gangen aan elkaar zou verbinden, ontstaat er een weg van om en nabij 70 km ontstaat. En dat is nog niet alles! Tijdens een tocht in onze mergelgrotten, leg je een tijdreis af van ongeveer 2.000 jaar! Kies het mergelavontuur dat het beste bij jou past en beleef het zelf!

De Mergelavonturen

Sculpturen gemaakt uit mergel en rondleiding met trein

Rondleiding per trein

Laat je verrassen door onze mogelijkheid om de mergelgrotten in Valkenburg te ontdekken per treintje. Ontdek de plekjes die te voet nét te ver zijn om te beleven. De gids neemt je mee langs verschillende tekeningen die gemaakt zijn door studenten, de atoomschuilkelder vanuit de tijd van de Koude Oorlog én reusachtige champagneflessen!

Rondleiding te voet

Een volwaardige beleving maak je mee als je met onze gids de mergelgrotten in Valkenburg ontdekt te voet. Je treed in de voetstappen van de mannen die de mergel wonnen uit onze huidige mergelgrotten. Valkenburg heeft deze mensen benoemd tot Blokbrekers. Je gaat recht door de vuursteenlaag heen en komt uit bij het Romeinse gedeelte. De oudste gangen van onze mergelgrot in Valkenburg. 

Tekeningen in onze Wielergallerij

Rondleiding naar de Wielergallerij

Valkenburg en de wielersport zijn al van oudsher met elkaar verweven. Ook vandaag de dag is Valkenburg nog vaak de plek waar je moet zijn voor nationale en internationale wielren evenementen. De Gemeentegrot heeft dan ook een speciaal plekje gecreëerd om de hoogtepunt te waarborgen. Voor de echte sportliefhebber is dit een stukje mergelgrot dat je niet kunt overslaan!

Overleven in de grot

Stap terug in de tijd en ervaar de realiteit tijdens de Koude Oorlog. Schuilkelders met gasmaskers, douches, toilettes en 5000 bedden voor 15.000 mensen. Zie jij jezelf daar al overleven? Maak het mee tijdens een van onze rondleidingen door de schuilkelders waar alles nog intact én ongebruikt is gebleven.

Ontdek het oorlogsverleden van Valkenburg diep onder de grond. Wordt ook gebruikt voor LP Fluweelengrot

Mergelgrotavontuur voor jonge avonturiers!

Ook aan de jongste ontdekkingsreizigers is gedacht! Onze op maat gemaakte Groeve Ranger Challenge is speciaal ontworpen voor kinderen van 4 tot 11 jaar oud. Terwijl ze de mergelgrotten verkennen, kunnen kinderen antwoorden vinden op de vragen uit het Ranger Challenge boekje. Deze raadsels moeten ze oplossen om zichzelf te bewijzen als ware Groeve Rangers. Het wordt dus een avontuur vol aandacht en uitdaging! En aan het einde van het mergelavontuur wacht er een trofee op de kids. Wie zal de prijs voor de echte Groeve Ranger winnen? Ontdek het zelf!